NOUTĂȚI

luni, 25 mai 2015

Interviu cu Delacroix

Delacroix a acordat un interviu pentru site-ul HipHopArt.ro.
El a răspuns pe larg la câteva întrebări despre activitatea lui de MC, compozitor și producător, despre următoarele lui proiecte, despre noul lui album, dar și despre omul din spatele artistului Delacroix.
Lectură plăcută!

HipHopArt.ro: Salut, Delacroix. Bine ai venit pe HipHopArt.ro!
Delacroix: Salutare, HipHopArt.ro. Salutare, oameni buni. Bine v-am găsit!

HipHopArt.ro: De unde este inspirat acest nume?
Delacroix: Aș minți dacă aș spune că e prima oară când sunt întrebat despre originea numelui. Probabil prima referință pentru oricine ar fi pictorul francez Eugene Delacroix, apoi artistul pop/dance Joris Delacroix. Totuși, numele meu provine dintr-un film, The Green Mile (foarte tare filmul). Era acolo un personaj secundar, Eduard Delacroix, jucat de Michael Jeter. Aproape toată acțiunea filmului se petrece într-o închisoare. Mi-a plăcut de personajul ăsta, pentru că în libertate fusese tâlhar și violator, dar după ceva timp petrecut în închisoare începuse să se căiască și să regrete. Și mi s-a părut mie că descrie într-un fel firea umană, sau cel puțin pe a mea. Nu că aș fi tâlhar sau violator, ci că regret după ce fac greșeli și caut să le îndrept.

HipHopArt.ro: Cum și ce te-a determinat să fii Delacroix?
Delacroix: Cred că ambiția în primul rând. N-am căutat niciodată să mulțumesc pe cineva prin ceea ce fac. Doar pe mine poate, dar sunt un om greu de mulțumit. La o săptămână după ce public câte o piesă, o ascult din nou și dacă mi se pare mie că un cuvânt undeva putea fi spus altfel, îmi vine să șterg piesa și să o refac. Dar principalul motiv pentru care sunt Delacroix e că am vrut să-mi demonstrez mie că se poate, pentru că atunci când am hotărât să fac asta, am fost privit cu scepticism.

HipHopArt.ro: Care este stilul pe care îl adopţi în viaţa de zi cu zi?
Delacroix: De student, categoric. Adică obișnuiesc să desfășor activități multe cu bani puțini și oricât de puțini bani aș avea, întotdeauna să rămână pentru bere. În rest, haotic. Nu planific nimic, pentru că știu că sunt șanse mari să nu le fac când trebuie să le fac. Referitor la vestimentație, mă simt bine în haine largi, dar uneori fac parte din cercuri în care nu se cade să mă "echipez", așa și mai arunc pe mine câte o cămașă.  Depinde de stare și împrejurimi. Nimic extremist, în orice caz.

HipHopArt.ro: Când și în ce circumstanțe ai intrat în Bizar Records?
Delacroix: Bizar Records e un alt pariu cu mine însumi și, având în vedere că a trecut de stadiul de idee, nu-mi dau seama dacă l-am pierdut sau l-am câștigat. Pe scurt, ăsta e numele pe care l-am ales eu ca membru fondator sperând să descrie la modul general activitățile celor care lucrează cu mine. Știu că din punctul de vedere al "specialiștilor" în hip-hop, câțiva copii care se joacă la un microfon nu au dreptul să pună în titulatură cuvântul Records. Dar n-am avut idee cum altfel să-l numesc atât timp cât lucrez și la proiecte care nu au deloc legătură cu sfera hip-hop. Până la urmă, gurile rele au dreptul să vorbească, să caute nod în papură. Orice film are nevoie și de zgomot de fundal.

HipHopArt.ro: Ești MC, compozitor și producător. Pe care din cele trei le faci cu cea mai mare plăcere?
Delacroix: Pff, dificilă întrebare. Tind să înclin spre scris pentru că torturam bucăți de hârtie cu poezioare și notițe mai mult sau mai puțin filosofice înainte să încep să cânt. Am luat chiar locul 2 pe țară la un concurs de compuneri când eram prin gimnaziu, ca să mă laud un pic. Ca MC mai am multe de învățat, iar ca producător păstrez totul în mare secret. Mi-a luat ceva timp să ies cu piese în public, presupun că o să fie la fel și cu instrumentalele. Dar sunt sigur că într-o zi o să scot o frântură de album produs integral de mine.

HipHopArt.ro: Care sunt lucrurile care te inspiră în realizarea versurilor și a beat-urilor?
Delacroix: Starea de spirit, de fiecare dată și lucruri sau întâmplări recente. Îmi vine să scriu după certuri, după contradicții, după ce văd un film tare, după ce citesc un text care stârnește neliniște în mine, chiar și după ce-i ascult pe alții și mi se pare că mesajul lor poate fi dezvoltat sau completat.  Îmi vine să fac beat-uri după ce aud pe undeva o porțiune mică de voce sau un ritm care mă mișcă în momentul ăla. Dacă nu simt că vreau să fac chestia aia atunci, nu o fac. Nu-mi place să forțez procesul de creație, își pierde din naturalețe.

HipHopArt.ro: Ce mesaj transmit piesele tale celor care te ascultă?
Delacroix: Cred că aș proceda greșit dacă aș începe să-mi explic piesele. E posibil ca eu să scriu un text mânat de anumite evenimente, iar cel care ascultă piesa să se regăsească în ea din alt punct de vedere. Parcă DOC zicea că fiecare ascultător își face propria variantă de adaptare a mesajului din piese. Deci, e treaba receptorului cum prinde mesajul. Iar cei care nu primesc mesajul pieselor mele, probabil că nu-s în aria de acoperire.

HipHopArt.ro: Ai lansat recent un nou album, "Gânduri vol. 2". După ce criterii ți-ai ales oamenii cu care ai colaborat pe el? 
Delacroix: "Gânduri vol. 2" e mai degrabă o colecție de piese pe tot felul de beat-uri, decât un album. E o completare firească a primului volum. După cum spuneam, sunt student. Cunoști multă lume ca student, mai ales dacă stai într-un cămin. Și întâlnești tot felul de oameni talentați. Am avut norocul ca mulți din ei să aibă valențe muzicale și mi-a picat fisa că aș putea să fac un album doar cu oameni din facultate. Mai departe totul a decurs de la sine. Le mulțumesc tuturor că au fost receptivi la ideea mea și mi-au ușurat munca.

HipHopArt.ro: Feedback-ul noului album a fost pe măsura așteptărilor tale?
Delacroix: E greu să vorbești de feedback de la nivelul ăsta, când numeri sutele, cu indulgență miile de view-uri și ți se pare că ai dat-o bine. Dacă e să compar cu trecutul, da. A avut un impact mai mare decât alte materiale. Dacă sunt mulțumit? Nu, sunt un om greu de mulțumit, o zic din nou, dar asta mă motivează, nu mă demoralizează. Presupun că orice artist care face muzică pe banii și pe timpul lui, fără să ceară ceva în schimb, își dorește măcar să-și lărgească aria de ascultători.

HipHopArt.ro: Vor avea loc schimbări în viitoarele piese sau îl vom auzi pe același Delacroix pe care îl știm deja?
Delacroix: Să negi schimbarea în timp înseamnă să anulezi evoluția. Iar eu îmi doresc să evoluez, pentru că este loc de mai bine. N-o să trec brusc la rock sau raggae, nu. Și nu pentru că ar fi ceva rău în astea, doar că nu mă consider potrivit. Sper că o să-mi îmbunătățesc flow-ul, tehnica și că o să fiu un MC mai bun în timp. Ca mesaj însă, am abordat o serie vastă de subiecte deja. Nu pot să vă spun despre ce o să cânt în viitor pentru că nu știu.

HipHopArt.ro: Cine se ocupă de realizarea videoclipurilor tale?
Delacroix: Pe partea de filmări am lucrat cu mai mulți oameni (dau cu pace pentru omul meu Codrin Prigoreanu). În principal, am lucrat cu oameni deschiși, cărora implicarea în proiecte personale nu li se pare o pierdere de timp. De montaj m-am ocupat și mă ocup în continuare doar eu. Când bugetul îmi va permite, voi pasa activitatea asta unor oameni cu idei mai bune și pricepere superioară. Momentan, mă descurc singur.

HipHopArt.ro: Lui Delacroix unde îi place mai mult, pe scenă sau în studio atunci când creează?
Delacroix: Îmi place și pe scenă și în studio. Îmi place să dau atmosfera după mine și în mare sunt un om relaxat, calm. Când lucrez cu oameni care rezonează cu prezența mea, iese treabă bună. N-are cum altfel.

HipHopArt.ro: Pe la ce evenimente te poate vedea lumea în viitorul apropiat?
Delacroix: Nu mi-am planificat nimic, pentru că termin nenorocita asta de facultate și am capul vraiște. În general, nu planific nimic pe o perioadă mai lungă de 2-3 săptămâni, pentru că am un program haotic, cum ziceam și mai sus și nu vreau să promit oamenilor că vin dacă nu sunt sigur de asta. Dacă printr-o minune există oameni interesați de prezența mea, urmăriți-mă pe pagina de Facebook. Acolo țin lumea la curent cu ce fac și unde mă poate găsi.

HipHopArt.ro: Pe cine ai la inimă din MC-ii de la noi? Dar din cei din străinătate? Explică-ne alegerea ta.
Delacroix: Mă lasă rece orice urmă de conflict. Presupun că dezvoltă spiritul competitiv și au și un aspect constructiv, dar în playlist-ul meu încap oameni de la ambele poluri. Mă refer la cei catalogați de către mulțime ca fiind "comerciali" sau "underground". La mine nu merge așa. Dacă mă prinde ascult, dacă nu, nu. Sunt tipul de suporter care se bucură de fotbal în sine, nu de faptul că o echipă anume ia cupa. Nu cred în atitudini extremiste, personal. Oricine, absolut oricine, are defecte și poate fi criticat dintr-un anumit punct de vedere. Mi se pare mai logic să nu o fac. Și dincolo de un tablou prost, e tot muncă. Nu dau bani pe el că nu-mi place mie, dar nici nu trag oamenii după mine să nu-l cumpere. Da, știu, trăim într-o țară liberă și cu drept de exprimare și fiecare e liber să își spună părerea. Păcat că fiecare are dreptul să fie și prost sau fără bun simț. Ascult tot ce consider că e de ascultat. De obicei dacă dau de vreo piesă a unui tip și îmi place, îi caut activitatea și îl studiez. Ultimii 3 oameni ai căror piese s-au aflat în număr mare la mine în playlist au fost Phora, Rittz și Machine Gun Kelly. De ce? De Phora mi-a zis Grecu, de Rittz am dat prin recomandate pe YouTube, iar la MGK chiar nu mai am idee. Îmi plac oricum, cred că-i cel mai bun criteriu de selectare.

HipHopArt.ro: Care este părerea ta în legătura cu hip-hop-ul de la noi? Din punctul tău de vedere, s-au schimbat multe și, dacă da, ce anume?
Delacroix: Totul se schimbă. Apar o grămadă de oameni noi, unii talentați și pasionați de hip-hop, alții mânați de posibilitatea de a căpăta faimă pe terenul de joacă dintre blocuri. Nu toți pot să facă treaba asta, e clar. Dar presupun că fără exemple negative, dezvoltarea oricărui domeniu ar fi mai lentă. Nu știu ce să zic, nu-i cunosc pe toți încât să-mi fac o părere despre tot ce e în România. Sunt un om optimist, nu văd nimic rău. Poate doar faptul că în ritmul ăsta, în viitor, se va atinge un prag maxim de saturație și tot ce ține de hip-hop nu va mai fi considerat important. E chestia aia că dacă toți au un anumit lucru, nu mai e valoros.

HipHopArt.ro: Ce îl face fericit pe omul din spatele artistului Delacroix?
Delacroix: Dincolo de muzică, nu-mi trebuie multe încât să fiu fericit: o plimbare cu prietena mea, o ieșire în parc cu amicii, un grătar că-s român, o bere la terasă, un meci de fotbal. Lucruri mici, că astea contează cel mai mult. Ca om ești fericit tot timpul, doar că nu ești conștient de asta mereu. Impresia că-s filosof când dau câte un răspuns de ăsta, toate mă fac fericit.

HipHopArt.ro: Cât hip-hop, unde hip-hop și de ce hip-hop?
Delacroix: Cât vrei tu hip-hop, unde vrei tu hip-hop, de ce nu hip-hop?

HipHopArt.ro: Spre final, te rugăm să transmiți un mesaj pentru ascultătorii de hip-hop care au citit acest interviu.
Delacroix: Pace la toată lumea și meriți o bere dacă ai ajuns la replica asta. Bagă o geană la mine pe canal și pe Facebook că poate cânt și despre tine și tu n-ai nici cea mai mică idee despre asta.

HipHopArt.ro: Mulțumim pentru timpul acordat. Echipa HipHopArt.ro îți urează mult succes în viitoarele proiecte!
Delacroix: Mulțumesc și eu. Baftă și să auzim numai de bine!

Interviul a fost realizat de Bianca Tudor pentru HipHopArt.ro.

Dă like paginii HipHopArt.ro pentru cele mai noi articole hip-hop

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2014 - 2019 HIPHOPART.RO - Toate drepturile rezervate.
Designed By Blogger Themes | Seo Blogger Templates