NOUTĂȚI

joi, 9 aprilie 2015

Interviu cu Whozoom

Whozoom a acordat un interviu pentru site-ul HipHopArt.ro.
El ne-a vorbit despre viitoarele proiecte, despre Silver Music, despre povestea din spatele piesei "Ne vedem sus", dar a venit și cu un mesaj puternic pentru cei care citesc acest interviu.
Lectură plăcută!

HipHopArt.ro: Salut. Bine ai venit pe HipHopArt.ro! Mulțumim pentru acordarea interviului.
Whozoom: Salut. Bine v-am găsit. Mulțumesc și eu!

HipHopArt.ro: Când a avut loc nașterea numelui Whozoom și de ce ai ales acest nume?
Whozoom: "Whozoom" a luat naștere acum aproximativ un an. Prima dată a fost "Huzum", numele meu din buletin, cel de familie. "Whozoom" poate fi înțeles în mai multe feluri, depinde de persoană. Prima variantă ar pleca de la pasiunea mea pentru fotografie, de aici "Zoom", a doua variantă ar fi una puțin mai agresivă "Zoom", ca și... sniper. "Who Zoom?". Am vrut să fiu apropiat de numele meu real, așa mă știe toată lumea, deci așa a rămas.

HipHopArt.ro: Cine este omul din spatele artistul Whoozoom și cum este el? Cu ce iți ocupi timpul liber?
Whozoom: Omul din spatele artistului Whozoom este un simplu elev de liceu, fotograf în timpul liber, pasionat de literatură, psihologie și-așa mai departe... Un om simplu, cum îmi place să cred.

HipHopArt.ro: Împreună cu SavaMan ai format casa de discuri Silver Music. Cum v-ați cunoscut și cum ați ajuns să colaborați pentru a crea acest studio?
Whozoom: E cam mult spus casa de discuri. Este doar o "familie", emblema sub care noi ne scoatem la înaintare muzica. Am tins să alegem acest nume deoarece nu vrem să ne limităm doar la hip-hop. O vorbă de a noastră, de la inceput e: "Silver Music nu face rap, jazz, sau rasta... face muzică". Îl ascultam pe Sava, am avut ocazia să-l cunosc la un battle de bboys din Mărășești, în cinstea fratelui nostru Biby (R.I.P.), am început să vorbim, să ne ascultăm reciproc și s-a format o tovărășie. Colaborăm din ce în ce mai des, ne vizităm des, fiind aproape unul de celălalt ca distanță. Eu aveam "Space Studio", Marius avea "Sunet Venerat", eu în Tecuci, el în Focșani. Am zis să ne unim forțele și să facem muzică. Pur și simplu.

HipHopArt.ro: Cine se ocupă de realizarea instrumentalelor pe care le folosești pe piesele tale?Whozoom: De obicei, oamenii mei RatZ, Outspoken, Anno Domini și Oteck (pentru care optăm). Majoritatea proiectelor noastre sunt mixtape-uri, n-am ajuns la nivelul în care să ne permitem achiziționarea unor producții proprii, cel puțin nu așa de des. Încă nu avem producători în label. Beat-uri la liber, beat-uri vechi și-asa mai departe, de obicei. E greu pe plan financiar, momentan.

HipHopArt.ro: Ce te inspiră cel mai mult când scrii versurile pentru piese? 
Whozoom: Propriile trăiri, trăirile celor din jurul meu, realitatea, orașul în care trăiesc, tot ce mă înconjoară, în cea mai mare parte. Gânduri, vise, visuri, idealuri, sacrificii și-asa mai departe.

HipHopArt.ro: Ce mesaje încerci să transmiți prin piesele tale?
Whozoom: Trăim într-o lume liberă, sau cel puțin asta este iluzia, deci, deduc că fiecare are dreptul să fructifice orice mesaj dorește, în orice fel dorește din piesele mele. Depinde de percepția fiecărui om.

HipHopArt.ro: Piesa "Ne vedem sus" are o încărcătură emoțională puternică. Ne poți vorbi despre povestea din spatele ei?
Whozoom: Piesa "Ne vedem sus" a fost scrisă la o perioadă destul de mare de la decesul tatălui meu. O perioadă destul de dificilă pentru mine. "Ne vedem sus" a fost... o eliberare a tot ce țineam în mine de mai bine de doi ani de zile. Muzica e terapie, cel puțin așa a fost pentru mine.

HipHopArt.ro: Unde te simți cel mai bine, în studio sau la concerte?
Whozoom: Mă simt cel mai bine la un concert, asta dacă am și cu cine să prestez acest concert. Sunt niște idologii destul de ciudate în România: "Îl ascult pe YouTube, de ce să vin la concert?". Sunt momente greu de uitat, cele din concerte, cu oamenii care simt arta asta și te susțin, lucrul ăsta se simte. În concluzie, mă simt bine și în studio, și în concerte, dar, dacă aș avea de ales, aș opta pentru concert.

HipHopArt.ro: Ce materiale pregătești pentru viitor?
Whozoom: Pregătesc un concept destul de interesant. Am în plan lansarea unei cărți de poezie alături de un CD, în care o să "recit" pe boom bap toate liniile care se vor găsi în carte. Sper să aibă succes. O să vină curând și o bucată produsă de Gnom. Restul, o să se audă la timpul potrivit.

HipHopArt.ro: Unde ți-ai dori cel mai mult să susții un concert?
Whozoom: Mi-aș dori ca publicul să fie într-adevar public, dacă înțelegi ce zic. Nu cred că contează locația, cât contează publicul cu respect pentru artistul din fața lor. Un concert nu înseamna doar băutură și joint-uri, opinia mea. Artistul se deschide în fața ta, îți dezvăluie arta, pentru care, ghici ce? chiar a muncit. Mulți ar trebui să conștientizeze asta. În spatele muzicii sunt multe nopți nedormite, multe ore în studio și-așa mai departe. Nu am simțit niciodată un sentiment mai puternic decât cel provocat de țipetele publicului, mâinile ridicate în aer, energia lor. Nu pot exprima în cuvinte acest sentiment.

HipHopArt.ro: Cum ai putea să definești în cateva cuvinte hip-hop-ul românesc?
Whozoom: Prefer să evit această intrebare. Mai mult ca sigur ar stârni "disscuții", din care prefer să nu fac parte. Fiecare pe filmul și drumul lui, fiecare face ce simte, fiecare ascultă ce-i place.

HipHopArt.ro: Printre MC-ii români, ai preferați? Dar din afară?
Whozoom: Primul contact cu rap-ul l-am avut cu Veritasaga, undeva prin 2009, muzica lor mi-a ajuns în suflet și nu stiu dacă o să plece vreodată. Apreciez pe toată lumea care-și face treaba cum trebuie. Îl apreciez foarte mult pe Omul Gnom. Singurul om care și-a aplecat urechea, și-a bătut puțin din timpul propriu pentru a arunca o vorbă generației noi (haters gonna say: da' Deliric n-a postat, mă?). Deși mulți o consideră o tâmpenie, pentru majoritatea înseamna mult, cum a însemnat și pentru mine. "Rap-ul e pe mâini bune". Din afară... golden age.

HipHopArt.ro: Ai vreun mesaj pentru cei care citesc acest interviu?
Whozoom: Majoritatea se întreabă de ce nu este mișcare hip-hop în România, în schimb eu îi întreb: Care-a fost ultimul CD cumpărat? Care-a fost ultimul artist pe care l-ai promovat? I-ai dat share pentru ca ți-a plăcut ce transmitea? Care-a fost ultimul concert la care-ai fost? Tot respectul pentru cei care fac ce-am enumerat mai sus. Hip-hop-ul înseamnă unitate, ceea ce lipsește. Cel putin așa văd eu toată treaba asta. Multă mâncărime de fund, scuzați-mi expresia... Ascultă ce-ți place, nu mai înjura pe net, cumpără CD-uri, simte muzica, susține artistul.

HipHopArt.ro: Mulțumim pentru timpul acordat. Echipa HipHopArt.ro îți urează mult succes în tot ceea ce faci!
Whozoom: Și eu vă mulțumesc pentru tot ce faceți. Mesaj pentru cititori: Respectați oamenii din site-urile de profil din România, nu mulți își bat creierii pentru asta. Pace!

Interviul a fost realizat de Bianca Tudor pentru HipHopArt.ro.

Dă like paginii HipHopArt.ro pentru cele mai noi articole hip-hop

Un comentariu :

Copyright © 2014 - 2019 HIPHOPART.RO - Toate drepturile rezervate.
Designed By Blogger Themes | Seo Blogger Templates